ALZHEIMER RİSKİ SADECE ANNEDEN GELMİYOR

Prof. Dr. KAYNAK SELEKLER

Bilişsel olarak normal yaşlı yetişkinlerden oluşan geniş bir toplulukta, annede herhangi bir yaşta ve babada 65 yaşından önce (erken başlangıçlı) hafıza bozukluğu aile öyküsünün, bir Alzheimer biyobelirteci olan beyin amiloid beta- Aβ (hastalığa neden olduğu ileri sürülen toksik protein) artışıyla ilişkili olduğu bulundu.

Önceki araştırmalar Alzheimer’in ayrıcalıklı bir anne kalıtımını önermekteydi. Yeni veriler bu hipotezi doğrulamaktadır. Ancak yeni araştırmalar, her iki ebeveyn için de aile geçmişini öğrenmenin ve hastaların ailede demans geçmişi bildirmesi durumunda başlangıçtaki ebeveyn yaşını sormanın önemli olduğunu bildiriyor. Ancak babanın geç başlangıçlı bunama öyküsünün tamamen göz ardı edilmemesi gerektiğini de vurguluyor.

Her iki ebeveyninde de hafıza kaybı öyküsü olan bireyler ile yalnızca annesinde hafıza kaybı öyküsü olan bireylerde, yalnızca babalarında hafıza kaybı öyküsü olan veya ailelerinde hafıza kaybı öyküsü olmayan bireylere kıyasla, yüksek ortalama Aβ  düzeyleri gözlemleniyor. Annede hafıza kaybı öyküsü, hem erken başlangıçlı hem de geç başlangıçlı gruplarda yüksek Aβ ile ilişkili bulunuyor.

Sonuçta araştırmacılar” kadınlara özgü biyolojiyi ortaya çıkarmak ve ardından hedeflemek, hem erkeklerin hem de kadınların Alzheimer riskini azaltmalarına, hatta hastalığı tedavi etmelerine yardımcı olabilir” diyor.

KAYNAK

https://www.medscape.com/viewarticle/heritable-alzheimers-risk-not-just-maternal-2024a1000bz7?ecd=wnl_edit_tpal_etid6629612&uac=295762CZ&impID=6629612