FİHRİST

  • ALZHEIMER HASTALIĞI HAKKINDA DOĞRULAR VE YANLIŞLAR

    Prof. Dr. KAYNAK SELEKLER “Bu yazının bir bölümü 18 Aralık 2024 tarihinde SÖZCÜ Gazetesinde yayımlandı. 1.Demans ve Alzheimer hastalığı aynıdır. Yanıt: Yanlış. Alzheimer bir bunama şeklidir. En yaygın tiptir ve geri döndürülemez. Bununla birlikte, birkaç farklı bunama…

  • YAŞLILIK ÜZERİNE 10 EFSANE

    PROF. DR. KAYNAK SELEKLER   12.11.2024 tarihinde SÖZCÜ Gazetesinde yayımlandı.  ‘’Bilimsel araştırmalar; aslında ileri yaşlarda da sağlıklı bir yaşam sürmenin mümkün olduğunu göstermektedir’’ diyen Prof. Dr. Selekler, yaşlılıkla ilgili doğru bilinen yanlışlara değindi Uzmanlar, zamanla beden…

  • ALZHEIMER TİP 3 DİYABET MİDİR?

    PROF. DR. KAYNAK SELEKLER 09.10.2024 tarihinde SÖZCÜ Gazetesinde yayımlandı. Son yıllarda, bazı uzmanlar Alzheimer hastalığını ‘Tip-3 Diyabet’ olarak adlandırmaya başladı. Ancak bu terimin tartışmalı olduğunu belirten Prof. Dr. Selekler, ‘’Diyabet, onlarca Alzheimer risk faktörleri arasında…

  • BEYNİMİZİ FARKLI ve ÖZEL KILAN NE?

    Prof. Dr. KAYNAK SELEKLER “Beynin % 10’unu kullandığımız” bir şehir efsanesi,  uydurma! Çoğu zaman beynimizin (normal bir beynin) uyurken bile hepsi kullanılır. Beyin her zaman aktiftir. Son birkaç yılda, insan beynini ve diğer türlerin beynini…

  • UNUTKANLIK MI YOKSA BUNAMA MI?

    Prof. Dr. KAYNAK SELEKLER 18.06.2024 tarihinde Sözcü Gazetesinde yayımlandı. ‘’Birçok unutkanlık basit nedenlerden kaynaklanır ve geçicidir. Bazı durumlarda ise unutkanlık daha belirgin hale gelir ve kişinin günlük işlevselliğini etkilemeye başlar. Bu da bunama işaretidir’’ diyen…

  • ALZHEIMER RİSKİNİZİ BÖYLE AZALTIN

    PROF. DR. KAYNAK SELEKLER  25.09.2024 tarihinde SÖZCÜ gazetesine yayımlandı. Günümüzde Alzheimer için henüz etkili bir tedavi veya kanıtlanmış bir korunma yöntemi bulunmuyor. Ancak genel olarak sağlıklı bir yaşam tarzının bu hastalığa yakalanma riskini azaltabileceğini belirten…

  • GÖRME VE İŞİTME KAYBI ALZHEIMER HASTALIĞI RİSK FAKTÖRLERİ

     Prof. Dr. KAYNAK SELEKLER GÖRME KAYBI 27 uzmandan oluşan “Lancet Demans Önleme, Müdahale ve Bakım Komisyonu”nun yeni raporunda, demans vakalarının yaklaşık %7’sinin yüksek kolesterolle, %2’sinin ise ileriki yaşlarda tedavi edilmeyen görme kaybıyla bağlantılı olduğunu ve…

  • ALZHEİMER İLAÇLARIYLA İLGİLİ GERÇEKLER

    PROF. DR. KAYNAK SELEKLER 26.02.2024 tarihinde SÖZCÜ Gazetesinde yayımlandı. Bilim insanları, küresel bir sağlık krizi olarak nitelendirilen Alzheimer’ın tedavisi için araştırmalarını sürdürürken, yeni ilaçların bulunması da büyük bir heyecan yaratıyor. Peki bu ilaçlar Alzheimer tedavisinde…

  • ALZHEIMER RİSKİ SADECE ANNEDEN GELMİYOR

    Prof. Dr. KAYNAK SELEKLER Bilişsel olarak normal yaşlı yetişkinlerden oluşan geniş bir toplulukta, annede herhangi bir yaşta ve babada 65 yaşından önce (erken başlangıçlı) hafıza bozukluğu aile öyküsünün, bir Alzheimer biyobelirteci olan beyin amiloid beta-…

  • YENİ BİR GENETİK ALZHEIMER HASTALIĞI TİPİ VE YENİ BİR ALZHEIMER İLACI

    PROF. DR. KAYNAK SELEKLER Alzheimer hastalığının %2-5 oranında genetik tipi vardır. %95 i sporadik yani tesadüfi olgulardır.  Üç genetik tip yanında bir de yatkınlık faktörü vardır. Klasik bilgilere göre, bu yatkınlık faktörüne sahip olanlar yüksek…

  • “ZOOM”, ÇEVRİMİÇİ KONUŞMALAR, MASA OYUNLARI VE BEYİN

    PROF. DR. KAYNAK SELEKLER Zoom” ve Beyin Zoom toplantılarının yorucu ve tatminsiz hissettirdiği uzun zamandır biliniyor. Ancak bunun fizyolojik bir açıklaması olabilir. Yeni araştırmalar, beynin Zoom üzerinden sosyal etkileşimleri yüz yüze etkileşimlerden farklı şekilde işlediğini öne…

  • ALZHEIMER HASTALIĞI TANI ve TEDAVİSİNDE SON GELİŞMELER Prof. Dr. KAYNAK SELEKLER

    21 Eylül Dünya Alzheimer günü. Alzheimer hastalığı en korkulan hastalık ünvanını koruyor. Hastalığın erken tanı ve tedavisinde son zamanlarda gelişmeler var. Ama ne yazık ki tam bir tedavi yok. Hastalığın risk faktörleri ve önleyici/geciktirici etmenleri…

  • KATI KİŞİ SENDROMU PROF. DR. KAYNAK SELEKLER

    Tıpta çok nadir görülen hastalıklar vardır. Bunları toplumdaki kişiler dâhil,  konusu olmayan hekimler de bilmeyebilir. Ancak ünlü, tanınan ve sevilen kişilerden birinin bu hastalığa yakalanması toplumun dikkatini çeker. Medyada hastalık konusunda bilgiler verilir, meraklıları bununla…

  • BAŞKAN BİDEN BUNADI MI? PROF. DR. KAYNAK SELEKLER

    ABD’nin Kuzey Carolina eyaletindeki bir üniversitede ülkesindeki tedarik zinciri krizi ile ilgili 40 dakikalık bir konuşma yapan Başkan Biden konuşması bittikten sonra tokalaşmak için elini uzattı, ancak sahnede kendisinden başka kimse yoktu.  Bir süre etrafına…

  • AFAZİ BİR HASTALIK DEĞİL, BİR HASTALIK BELİRTİSİDİR PROF. DR. KAYNAK SELEKLER

    Hollywood yıldızı Bruce Willis hakkında herkesi üzen bir haber verildi. Ünlü oyuncuya Afazi hastalığı teşhisi kondu. Pek çok sorun yaşayan Willis çok sevdiği oyunculuk mesleğini bırakmak zorunda kaldı. Dış ve iç medyada yer alan bu…

  • KOCASINI ve ÇOCUKLARINI TANIMAYAN ANNE Prof. Dr. KAYNAK SELEKLER

    Sandra O’Connor, 24 yaşındaki kızı Beki ile birlikte yaşıyor ve hayatının her günü onu görüyor, ama Sandra’dan çocuğunu tarif etmesini isteyin gözlerini kapatıp konsantre olması gerekiyor. Kalabalığın içinde kocasını seçmekte zorlanıyor ve geçenlerde bir havaalanında…

  • YAPAY ZEKÂ ALZHEIMER’İ ÖNCEDEN TEŞHİS EDEBİLİR Mİ? Prof. Dr. Kaynak Selekler

    Bilindiği üzere, ömrün uzamasıyla sıklığı yaşlanma ile artan Alzheimer hastalığından Dünya’da milyonlarca kişi ve yakınları muzdarip. Alzheimer yaşlılıkta yakalanması en korkulan hastalık. Yakınları veya tanıdıkları bu hastalığa yakalanan kişiler, ilerde kendilerinin de hastalanmasından endişe ediyor.…

  • SİYASETTE POLİTİKACILARIN YAŞI ÖNEMLİ Mİ? PROF. DR. KAYNAK SELEKLER

    Bilindiği gibi Alzheimer hastalığı bilişsel fonksiyonlarda ilerleyici bozulma ile giden bir hastalıktır. Sinsi başlar ve yıllar içinde yavaş ilerler. Son araştırmalar, hastalığın beyinde, belirtileri ortaya çıkmadan 15-20 yıl önce başladığını gösteriyor.  Yaş, Alzheimer hastalığının gelişmesinde…

  • YALNIZLIK ALZHEIMER RİSKİNİ ARTIRIYOR PROF. DR. KAYNAK SELEKLER

    https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/yalnizlik-alzheimer-riskini-artiriyor-7143452/RÖPORTAJ, SÖZCÜ GAZETESİ, NAZAN DOĞANER HALICI Sosyal ilişkileri olmayan kişilerin Alzheimer riskinin daha yüksek olduğuna dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Kaynak Selekler, “Çünkü yalnızlık beynin algılama yetisini ve hafızayı olumsuz etkiliyor. Bunu pandemide de…

  • COVİD-19 BEYİNDE HANGİ HASARLARA YOL AÇIYOR? PROF. DR. KAYNAK SELEKLER

    https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/covid-19-beyinde-hangi-hasarlara-yol-aciyor-6731370/RÖPORTAJ, SÖZCÜ GAZETESİ NAZAN DOĞANER HALICI Yeni kanıtlar, coronavirüsün beyne saldırısının çok yönlü olabileceğini gösteriyor’ diyen Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Kaynak Selekler, bu konuda çarpıcı açıklamalar yaptı… Bilimsel araştırmalar, coronavirüsün birden fazla mekanizma yoluyla ‘beyin…

  • BİRÇOK KİŞİ DEMANSI ÖNLEME FIRSATINI KAÇIRIYOR Prof. Dr. KAYNAK SELEKLER

    Birçok yaşlı kişide kendisinin belirttiği, bellekte zayıflama ve zihinsel işlevlerin bazı yönlerinde gerileme olur.  Ama bazı kişilerde bu değişiklikler normal yaşlanmanın ötesinde ortaya çıkar. Bellek ve zihinde değişiklikleri olan, fakat objektif kanıtı olmayan tabloya sıklıkla…

  • Erken emeklilik, bilişsel beceriler, kimlik ve Aspirin ile demans ilişkisi PROF. DR. KAYNAK SELEKLER

    Erken emeklilik ve demans Araştırmalar, eğitim seviyesinden egzersiz alışkanlıklarına ve kalp sağlığına kadar, yaşam boyu çeşitli faktörlerin bir kişinin bilişsel gerileme oranını ve yaşamın ilerleyen dönemlerinde bunama riskini etkileyebileceğini gösteriyor. Gerçek hayatta, bir kişinin hem bilişsel sağlığını hem de…

  • Beyin Sağlığımız Tehdit Altında PROF. DR. KAYNAK SELEKLER

    Covid-19’un bilişsel sağlığa uzun vadeli etkilerinin tam olarak bilinmediğini belirten Kaynak Selekler, “Önümüzdeki yıllarda bunamada artış olabileceğinden korkuluyor” dedi. Tüm dünyada korku salmaya devam eden yeni koronavirüs hala gizemini korurken, akıllarda soru işaretleri bırakmaya devam…

  • BİLİŞSEL SÜPER YAŞLILARIN HAFIZASI NEDEN ÇOK İYİ? PROF. DR. KAYNAK SELEKLER

    İnsanlar yaşlandıkça beyin gücünün azalması normal olsa da araştırmalar bunun kaçınılmaz olmadığını gösteriyor. Bazı insanlar 80’lerinde, 90’larında ve sonrasında keskin hafıza ile kalıyor. Bilişsel süper yaşlılar olarak adlandırılan şanslı azınlık, yaşlarındaki diğer yetişkinlere kıyasla, geçmiş…

  • UYKU ve HAFIZA PROF. DR. KAYNAK SELEKLER

    “Bu yazıda literatür bilgileri ışığında üç konu gözden geçiriliyor: Uykunun hafızaya etkisi,  grip ve zatürrie aşıları ile Alzheimer hastalığı riski arasındaki ilişki ve yaşlılık hakkında ileri sürülen 10 şehir efsanesi.” UYKU ve HAFIZA Geçtiğimiz birkaç…

  • ALZHEİMER VAKALARININ YAKLAŞIK YARISI HAFİF EVREDE Prof. Dr. KAYNAK SELEKLER

    Boston Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırmacıları, Alzheimer demansı vakalarının yüzde kaçının şu anda ciddi demansa sahip, yüzde kaçının orta derecede demanstan muzdaripve yüzde kaçının hafif hastalığa sahip olduğunu araştırıyor. Araştırmacılar, Alzheimer demansı vakalarının yarısından biraz fazlasının…

  • ZİHİNSEL SAĞLIK İÇİN KENDİNİ GENÇ HİSSET, DİNÇ OL PROF. DR. KAYNAK SELEKLER

    KENDİNİ GENÇ HİSSET, DAHA UZUN YAŞA Berlin’deki Alman Gerontoloji Merkezi’nde 5.000’den fazla orta yaşlı yetişkin ve yaşlıyı (ortalama yaş: 64) inceleyen bir araştırmada katılımcılara ” üç yıl boyunca, kendilerini kaç yaşında hissettikleri, ne kadar stres yaşadıkları…

  • İNSAN BEYNİ NEDEN BU KADAR BÜYÜK? PROF. DR. KAYNAK SELEKLER

    Bilim adamları insan beyninin neden bu kadar büyük olduğunu araştırıyor. Moleküler değişim, insan beynini  büyük maymunlardan üç kat daha büyük yapıyor. Yetişkin insan serebral korteksi*, büyük maymunların neredeyse iki katı nöron (sinir hücresi)’a sahip. En yakın…

  • SOSYAL YAŞAM, KURUYEMİŞLER ve BUNAMA PROF. DR. KAYNAK SELEKLER

    Sosyal yaşam ve demans riski Londra ve Paris’teki araştırmacılar, orta yaştaki arkadaşları ve aileleri ile iletişim halinde kalmanın beynin dil ve hafızayı içeren merkezlerini harekete geçirdiğini ve bunun da daha iyi bilişsel sağlığı açıklayabileceğini belirtti. Yakın…

  • EGZERSİZİN İLGİNÇ BİR FAYDASI PROF. DR. KAYNAK SELEKLER

    Aerobik aktivite genç yetişkinlerin hafızasını ve konsantrasyonunu artırabiliyor. Fiziksel egzersizin yaşlılarda hafıza ve düşünmeyi güçlendirdiği gibi, yeni bir araştırmada, koşma veya bisiklete binme gibi birkaç dakikalık orta ile yüksek yoğunluklu aerobik aktivitenin,  genç yetişkinlerin hafızasını ve konsantrasyonunu iki…

  • YAŞLILAR, GENÇLER ve HAFIZA Prof. Dr. KAYNAK SELEKLER

    Yaşlılar, bir şeyleri hatırlamakta zorlandıkları için değil, akılları bir ömür boyu sürecek anılarla aşırı yüklendiği için hafızalarıyla mücadele eder. Columbia ve Harvard üniversitelerinde araştırmacı ve yeni bir kitabın başyazarı olan T. Amer’e göre, “Yaşlı yetişkinlerin…

  • MÜZİĞİN GÜCÜ ve DEMANS Prof. Dr. KAYNAK SELEKLER

    Ravel, Bolero ve demans Ravel’in Bolerosu demansının bir ürünü mü? Empresyonist-klasik müzisyen olanFransız besteci Maurice Ravel, 1927’de 52 yaşındayken gizemli bir ilerleyici demanstan muzdaripti. Konuşma, yazma bozukluğu,  piyano çalma yeteneğini kaybetme gibi belirtiler ortaya çıktı.  Son…

  • SÜBJEKTİF HAFIZA BOZUKLUĞU ve ALZHEIMER RİSKİ Prof. Dr. KAYNAK SELEKLER

    Sübjektif hafıza bozukluğu olan kişilerde Alzheimer riski Birçok yaşlı kişide bellekte zayıflama ve zihinsel işlevlerin bazı yönlerinde gerileme olur.  Ama bazı kişilerde bu değişiklikler normal yaşlanmanın ötesinde ortaya çıkar. Fakat formal incelemede, bu yıkımın objektif kanıtını…

  • KADINLARIN HAFIZASI ERKEKLERDEN DAHA MI İYİ? Prof. Dr. KAYNAK SELEKLER

    Kadınlar uzun zamandır enformasyonları/bilgileri erkeklerden daha iyi ve daha uzun süre hatırlayabileceklerini iddia ediyor. Gerçekten öyle mi? Önemli bir çalışma konuya yeni bir ışık tutuyor. Kadın hafızasının yaşamın çeşitli aşamalarında nasıl performans göstermektedir? Hafıza kaybı…

  • 18-24 Mart Yaşlılara Saygı Haftası Prof. Dr. KAYNAK SELEKLER

    “Yaşlılık yaşam sürecinin doğal ve kaçınılmaz bir dönemi. Çevre koşullarının, beslenme tarzlarının düzeltilmesi, tıbbın sağladığı olanaklar insan ömrünü uzattı. Yaşlılık yapay olarak 65 yaşında başlar. Günümüz şartlarında bu sınır flulaşmıştır. Çünkü kimin hangi yaşta biyolojik olarak…