BAŞKAN BİDEN BUNADI MI? PROF. DR. KAYNAK SELEKLER

ABD’nin Kuzey Carolina eyaletindeki bir üniversitede ülkesindeki tedarik zinciri krizi ile ilgili 40 dakikalık bir konuşma yapan Başkan Biden konuşması bittikten sonra tokalaşmak için elini uzattı, ancak sahnede kendisinden başka kimse yoktu.  Bir süre etrafına şaşkın gözlerle bakıp nerede olduğunu ne yapmaya çalıştığını çözmeye çalıştı. Biden’ın demans hastası olduğu öne sürülüyor.

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın 2020’deki seçim kampanyasında danışmanı da, Biden’ının demans hastası olduğunu ileri sürmüştü. Tokalaşma hareketinden demans veya en sık tipi Alzheimer tanısı konabilir mi?

Gerçi geçmişte çeşitli garip hareketler ve konuşmaları olan Biden’a, karşısında kimse yokken tokalaşma hareketi yapmasıyla demans tanısı konamaz. Sahnede bir süre etrafına şaşkın gözlerle bakıp nerede olduğunu ne yapmaya çalıştığını çözmeye çalışan Biden’in bu hali anlık “konfüzyon”la açıklanabilir. Bilinç sislenmesi de denen bu durum içindeki bir kişi şaşkın olarak garip hareketler yapabilir, konuşabilir. Konfüzyon, Alzheimer ve diğer demans tiplerinde görülebildiği gibi, başka durumlarda da ortaya çıkabilir. İçilen ilaçlar, uykusuzluk, aşırı yorgunluk, anksiyete, depresyon, stres, ateş ve o anda kişinin zihninin başka konularla işgal edilmesi vd. buna sebep olabilir.


Biden Alzheimer hastası mı?

Bilindiği gibi, Alzheiemer’in en sık risk faktörü yaş, yaşlanma. Ama her yaşlının bunayacağı diye bir kural yok. 79 yaşındaki Biden sağlıklı olabilir.

Alzheimer’in klasik ilk belirtisi, ender tipleri dışında, unutkanlıktır. Sinsi başlar ve giderek artar. Bu hafıza bozukluğu dışında Alzheimer de diğer zihinsel işlevler de değişik derecelerde bozulur. Afazi de denen lisan bozukluğu şeklinde konuşma bozukluğu; mekan ve kişileri tanıma, zamanı bilme gibi yönelim fonksiyonlarında bozukluk; dikkat, muhakeme, karar verme, plan yapma gibi yüksek kortikal işlevlerde gerileme, alet kullanma zorluğu gibi bozukluklar zaman içinde giderek artar. Hastalığın orta döneminde psikolojik ve davranış bozuklukları tabloya eklenir. Biden’da bu fonksiyonlarında gerileme ve bozukluk var mı, yok mu bilmiyoruz.


Biden’ın Alzheimer hastası olduğunu teşhis etmek mümkün mü?

Aslında bu günkü ileri tanı metotları ile bunu ortaya koymak mümkün.Bugün artık bilinmektedir ki, Alzheimer hastalığı, unutkanlık gibi klinik belirtileri ortaya çıkmadan 15-20 yıl önce beyinde başlıyor. Hastalığın üç dönemi var: 1. Beyinde hastalığın patolojik olarak başladığı ve devam ettiği, ancak hiçbir klinik belirtinin gözlenmediği klinik öncesi (preklinik) evre. 2. Belirtilerin hafif olduğu Hafif Bilişsel Bozukluk evresi ve 3. Hastalık tablosunun ortaya çıktığı ve yerleştiği Demans evresi.

Bu gün ileri tanı metotları hastalığı klinik öncesi, yani hiçbir klinik belirtinin olmadığı preklinik dönemde de ortaya koyabiliyor. Aynı yöntemler hastalığın daha ileri devreleri olan Hafif Bilişsel Bozukluk ve demans evrelerinde de etkili. Hasta şikayetleri ve bir yakının verdiği hastalığın gelişim hikayesi, ileri nöropsikolojik testler, kanda, beyin-omurilik sıvısında ve PET’te hastalığa neden olduğu ileri sürülen toksik proteinler (bata amiloid ve tau)’in gösterilmesi hastalığı teşhis ettirebiliyor.


Biden görevine devam edebilir mi?

Demansla ve en sık tipi Alzheimer ile suçlanan Biden’a bu tetkiklerin yapılıp yapılmadığı bilinmiyor. Yapıldıysa da sonuçları açıklanmıyor. Öyle anlaşılıyor ki, Beyaz Saray Biden’ın sağlık durumuyla ilgili bilgileri Amerikan toplumu ve Dünya ile paylaşmıyor. Eğer Biden’da demans tanısı varsa dahi, belirtilerin hafif ilerlemesiyle dönem sonuna kadar görevinin başında kalabilecektir