KATI KİŞİ SENDROMU PROF. DR. KAYNAK SELEKLER

Tıpta çok nadir görülen hastalıklar vardır. Bunları toplumdaki kişiler dâhil,  konusu olmayan hekimler de bilmeyebilir. Ancak ünlü, tanınan ve sevilen kişilerden birinin bu hastalığa yakalanması toplumun dikkatini çeker. Medyada hastalık konusunda bilgiler verilir, meraklıları bununla kalmaz, çeşitli kaynaklardan bilgi edinmek ister. Lewy Cisimcikli Demans, Alzheimer ve Parkinson hastalıklarıyla karıştırıldığından nadir görülen hastalık zan edilir. Hatta hekimler tarafından da ayrıntıları bilinmez.  Çok ünlü ABD’li aktör Robin Wlliams’a ölümünden sonra  Lewy Cisimcikli Demans tanısı konması (ölümünden önceki teşhis: Parkinson hastalığı),  çok bilinmeyen bu hastalığa karşı merak uyandırmıştı. İleri evre Alzheimer hastası,  şarkıcı Tony Bennet 96 yaşında  Lady Gaga ile birlikte konser verip bildiği şarkıları sahnede söyleyince bu ilginç demans tablosu da sosyal medyada  yer almıştı.

Sevilen aktör Bruce Willis ender görülen bir konuşma bozukluğuna yakalanınca, afazi (lisan bozukluğu)  hakkında geniş bilgi verildi.

Son günlerde, ünlü Kanadalı Şarkıcı Celine Dion da, nadir görülen diğer bir nörolojik hastalık olan “Katı Kişi Sendromu”na yakalanınca,  bu hastalıkla ilgili haberler medyada geniş yer aldı, ilgi uyandırdı.

Kanadalı süper star şarkıcı ve iş insanı Celine Dion, pop müziğin en etkili seslerinden biri kabul ediliyor. Aralarında “Yılın Albümü” ve “Yılın Kaydı”nın da bulunduğu beş  Grammy Ödülü  kazandı. Dünya genelinde sattığı 200 milyondan fazla kayıt ile hâlen en çok satan Kanadalı şarkıcı ve tüm zamanların en çok satan sanatçılarından biri konumundadır.


Celine Dion 08.12.2022 Perşembe günü nadir bir nörolojik bozuklukla yaşadığını ve sağlık sorunlarıyla başa çıkmak için konser tarihlerini iptal ettiğini duyurdu. 54 yaşındaki Dion, Instagram’da “Son zamanlarda bana, Katı Kişi Sendromu (Stiff-Person Syndrome), adı verilen ve milyonda bir gibi görülen bir
nörolojik hastalık teşhisi kondu. Sahip olduğum tüm kasılmaların sebebinin bu olduğunu artık biliyorum. Ne yazık ki, bu kasılmalar günlük hayatımın her alanını etkiliyor, bazen yürürken zorluk çıkarıyor. Alıştığım gibi şarkı söylemek için ses tellerimi kullanmama izin vermiyor.” dedi.

Katı Kişi Sendromu nedir?
Her gün kahvemizi taşımak, bilgisayarlarımıza yazı yazmak ve markete yürümek için tüm gün kaslarımıza güveniyoruz. Ancak nadir de olsa bu kaslar bazen bize isyan edebilir. Katı Kişi Sendromu,  gövde ve uzuvlardaki kasların sertlik ve spazmlar arasında gidip gelmesine neden olabilen nörolojik bir hastalık. Katı Kişi Sendromunun ana semptomları, şiddetli kas spazmları atakları ile birlikte gövde ve uzuvlardaki kas sertleşmesidir. Bunlar çevresel uyaranlar (yüksek sesler gibi) veya duygusal stres tarafından tetiklenebilir. Kas spazmları yürüme güçlüğüne ve kişinin düşmesine neden olacak kadar şiddetli olabilir. Uyaran gittikten sonra kaslar yavaş yavaş gevşer.


Durum genellikle 30 ila 60 yaşları arasında gelişir ve semptomlar hastadan hastaya değişebilir. Katı Kişi Sendromu olan kişilerde ayrıca depresyon ve kaygı belirtileri görülme olasılığı daha yüksektir.

Uzmanlara göre, Katı Kişi Sendromu bir otoimmün bozukluk. Vücudun bağışıklık sistemi, merkezi sinir sistemindeki kasları hareket ettirmekten sorumlu hücrelere yanlışlıkla saldırıyor. Ne yazık ki, sakinleştiriciler , kas gevşeticiler ve steroidler gibi ilaçlar spazmları, sertliği ve diğer semptomları hafifletmeye yardımcı olsa da, hastalığın tedavisi yok. Fiziksel, mesleki ve su terapisi işe yarayabiliyor.