Bilindiği gibi Alzheimer hastalığı bilişsel fonksiyonlarda ilerleyici bozulma ile giden bir hastalıktır. Sinsi başlar ve yıllar içinde yavaş ilerler. Son araştırmalar, hastalığın beyinde, belirtileri ortaya çıkmadan 15-20 yıl önce başladığını gösteriyor. Yaş, Alzheimer hastalığının gelişmesinde en büyük risk faktörü. Bir kişinin Alzheimer hastalığına yakalanma riski, 65 yaşından sonra her beş yılda bir ikiye katlanıyor. 85 yaşından sonra oranı %35-40’ yaklaşıyor. Bu oran, bu yaşlarda üç kişiden birinin Alzheimer olduğuna işaret ediyor.
ABD Başkanı Joe Biden 79 yaşında ve ülkenin eski başkanı Donald Trump kısa süre önce 76 yaşına girdi. Çeşitli garip hareketler ve konuşmaları olan Biden’ın, yakın zamanda sahnede karşısında kimse yokken tokalaşma hareketi yapması nedeniyle demanslı (Alzheimer)’mı diye tartışılmıştı.
ABD’li yazar Lisa Skinner, ” Truth, Lies & Alzheimer’s — Its Secret Faces “(Gerçek, Yalanlar ve Alzheimer-Gizli Yüzleri) adlı kitabında, konu ABD’li siyasi liderler olduğunda yaşlanmanın daha önemli olup olmayacağına dair soruları gündeme getiriyor.
Skinner, “Amerikalılar daha yaşlı politikacıları seçmekten korkmuyorlar. Bu milletvekilleri tüm vatandaşları etkileyen kilit kararlar aldığından, ulusun siyasi liderliğinin bilişsel sağlığını ve uygunluğunu dikkate almanın önemli olduğunu söylüyor. Beynimizin gerçekleştirdiği temel işlevlerden biri algıdır. Demanslı bir insanda, olayları algılama yeteneği azalır ve o kişinin hem görsel hem de kavramsal olarak yargısını etkiler. Onların kafa karışıklığı seviyeleri zamanla artacaktır”.
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi 82, Senato çoğunluk lideri Mitch McConnell 80, Pelosi’nin yardımcısı Steny Hoyer 83, Kongre Üyesi Jim Clyburn 81. Senatör Charles Grassley, 88 ve Senatör Dianne Feinstein 89 yaşında. Eski Başkan Ronald Reagan, Alzheimer teşhisini 1994’te, başkanlığının sona ermesinden beş yıl sonra 83 yaşındayken duyurdu. Ancak görevdeyken, özellikle sonraki yıllarda, Reagan’ın bilişsel sağlığı sıklıkla bir tartışma konusu olmuştu.
Ülke sakinlerinin her ABD başkanının hem fiziksel hem de zihinsel olarak sağlığını bilmeleri önemli. Başkan adaylarının fiziksel muayenelere girmesi ve bu sonuçların kamuya açıklanması standart protokol. Fakat bu tür adayların geçmiş ve şimdiki ruh sağlığını değerlendirmek için mekanizmalar gerekiyor mu, sorusu tartışılıyor.
ABD Duke Üniversitesi Tıp Merkezi’nde yapılan bir araştırmada, 1776’dan 1974’e kadar ABD başkanları hakkındaki biyografik bilgiler inceleniyor. Araştırma, erkeklerin yaklaşık yarısının bilişsel gerileme yaşadığını ortaya çıkarıyor.
Skinner, “tüm bu nedenle, insanların bunama türlerinden kaynaklanan bellek değişiklikleri ile yaşa bağlı olanlar arasında ayrım yapmak için daha bilgili olmasının önemli olduğunu ileri sürüyor. Erken hastalık belirtileri, örneğin randevuları unutmayı veya yanıtları zaten duyduktan sonra soruları tekrarlamayı içerebilir. Ayrıca erken ruh hali ve kişilik değişiklikleri olabilir. Proaktif olmak, Alzheimer ve hafıza kaybının semptomlarını öğrenmek, harekete geçmek ve bu sürece dahil olmak önemlidir.”